Search:
 

Projecten 2022

Stichting Hamlin Fistula Nederland zet zich in voor het lichamelijke en geestelijke herstel van vrouwen en meisjes in Ethiopië die als gevolg van een noodlottige bevalling incontinent zijn geraakt. Vanwege deze conditie leven zij aan de rand van de samenleving. Na een hersteloperatie kunnen deze (jonge) moeders weer een menswaardig bestaan leiden. Ook zorgt de stichting ervoor dat (hun) baby’s gezond ter wereld kunnen komen.

Er zijn in 2022 en 2023 vier deelprojecten waar financiële steun voor nodig is:

A: De financiering van hersteloperaties

Een volledige niet gecompliceerde fisteloperatie, inclusief verdoving, operatiemateriaal, medicijnen en dergelijke kost € 900. Voor elke € 900 kan dus een vrouw worden geholpen. Maar dat niet alleen. De vrouwen die ooit als verstotenen uit hun dorp vertrokken en die terug kunnen keren naar hun eigen gemeenschap vormen met al hun opgedane kennis en wijsheid een vraagbaak voor de vrouwen in hun omgeving. Ze spelen een grote rol in de verspreiding van meer kennis over familyplanning, verloskundige hulp, persoonlijke hygiëne en het tegengaan van kindhuwelijken.

B-1 De financiering van de opleiding van studentes verloskunde en
B-2 De ondersteuning van verloskundigen in een verloskundigen kliniek

B-1: De vierjarige opleiding van een gediplomeerde verloskundige, vergelijkbaar met een Bachelor of Science niveau hier in Nederland, kost € 18.000, dus € 4.500 per jaar.

B-2: U kunt ook een bijdrage doen aan de operationele inzet van een afgestudeerde verloskundige. Zij brengt een hoge(re) kwaliteit van verloskundigenzorg naar regionale (afgelegen) gebieden waar vrouwen dit vaak niet kunnen krijgen.

De Hamlin verloskundigen blijven minstens vier jaren werkzaam in de verloskundigen-kliniek waar zij met zijn tweeën geplaatst worden. Dit is een voorwaarde die aan de gratis Hamlin-opleiding tot verloskundige verbonden is. De inzet van twee verloskundigen en de operationele bedrijfskosten voor een periode van een jaar in een door Hamlin ondersteunde verloskundigenkliniek is € 4.500. Dit bedrag is inclusief apparatuur, medicijnen, een aanvulling op het verloskundigensalaris dat door de overheid wordt betaald en de inzet van ambulancechauffeurs.

De Hamlin verloskundigen begeleiden vrouwen voorafgaand, tijdens en na de bevalling. Zij zijn met hun gedegen kennis en ruime praktijkervaring in staat om vroegtijdig te diagnosticeren of een vrouw gevaar loopt op obstructie tijdens de bevalling waardoor zij ze op tijd kunnen verwijzen naar het ziekenhuis voor een keizersnee. Ook kunnen ze tijdig vaststellen of er sprake is van een postpartum bloeding, één van de grootste oorzaken van moedersterfte, spoedeisende hulpverlenen en doorverwijzen naar het ziekenhuis.

C. De financiering van hersteloperaties na een baarmoederverzakking

Door slechte voeding, jong moederschap en zwaar lichamelijk tillend werk (waaronder het langdurig dragen van hun kinderen op hun rug) worden zeer jonge vrouwen van 20+ en 30+ geconfronteerd met ernstige vormen van baarmoederverzakking.

Na een zware bevalling of als een vrouw na de bevalling te snel weer zwaar lichamelijk werk verricht, kan een baarmoederverzakking veroorzaken.

Een baarmoederverzakking wordt veroorzaakt door de banden en de spieren van de bekkenbodem. Als deze niet sterk genoeg (meer) zijn, zakt de baarmoeder naar beneden. Ook de positie van de blaas, de schede en de endeldarm veranderen. In het laatste stadium van een verzakking bevindt de baarmoeder zich buiten het lichaam van de vrouw. Dat is bij veel van de jonge vrouwen waarmee de Hamlin chirurgen worden geconfronteerd het geval.

Ook deze vrouwen zijn, vergelijkbaar met fistelpatiëntes, incontinent en niet meer in staat te werken, sexueel actief te zijn, laat staan zwanger te worden. Ook zij raken aan de rand van de samenleving. Dit terwijl hersteloperaties relatief eenvoudig zijn.

De verzakte organen (blaas, baarmoeder en/of darm) kunnen weer op de juiste plaats teruggebracht worden via een operatie. Na de operatie kunnen de vrouwen weer een normaal leven leiden en terugkeren naar hun gezin. Een hersteloperatie na een baarmoederverzakking kost € 800.

U kunt indien gewenst ook het uitgebreide Projectvoorstel 2022 en 2023 voor fondsen uploaden.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.