Search:
 

Het verhaal van Asmira

Het verhaal van Asmira (leestijd: 3 minuten)

Asmira werd na haar derde zwangerschap geconfronteerd met een gecompliceerde bevalling. Ongeveer 5% van alle vrouwen ter wereld krijgt te maken met complicaties tijdens de bevaling. In Nederland is goede medische zorg voor iedereen dichtbij.  Maar Asmira woonde in een afgelegen dorp in het noorden van Ethiopië. Daar was geen goede zorg aanwezig en tijdens haar bevalling ontstond een obstetrische fistel. Een aandoening die leidt tot incontinentie.


Vijf jaar lang leefde Asmira met de nare gevolgen van een fistel. Ze was aan huis gebonden en niet in staat om voor haar gezin te zorgen. Gelukkig stond Asmira er niet alleen voor. Haar partner Lemma Alemne waarmee ze al 25 jaar getrouwd was, bleef haar steun en toeverlaat. Het gezin leefde in pure armoede.

Herstel en behandeling
Na een lange zoektocht naar behandeling kwam Asmira in Bahir Dar terecht bij één van de ziekenhuizen van Hamlin Fistula. Een eenvoudige fistelhersteloperatie was voor Asmira niet voldoende en ze werd naar het hoofdziekenhuis in Addis Abeba gebracht. Daar werd een omleidingsoperatie uitgevoerd. Gelukkig succesvol, zoals ongeveer 95% van alle hersteloperaties dat is.

Revalidatie en terugkeer
Asmira is door een proces gegaan van revalidatie en re-integratie bij Desta Mender, onze trainingsfaciliteit aan de rand van Addis Ababa. Hier kunnen fistelpatiëntes herstellen van hun operatie en krijgen ze alle nazorg die nodig is. Het terugwinnen van zelfvertrouwen en een economisch zelfstandige terugkeer in de samenleving, staan hier centraal. In 2021 volgden 1052 patiënten hier trainingen en onderwijs. Na haar herstel keerde Asmira terug naar haar eigen dorp met een startkapitaal om een bedrijf en weer een bestaan voor haar gezin op te bouwen.


Hoe gaat het nu met Asmira?

Vijf jaar na de operatie bezochten we Asmira weer. De blijdschap straalde van haar gezicht en we werden warm en liefdevol verwelkomd. Het startkapitaal is gebruikt om de boerderij van het gezin te renoveren, twee koeien te kopen en om marktgewassen te verbouwen.

Asmira staat zelf met veel succes op de markt en haar man werkt op de boerderij. We hebben kunnen zien hoe ze een betere kwaliteit van leven heeft. Haar dochters zijn gezond, haar huis is schoon, en ze leidt weer een volwaardig bestaan. Lemma sprak met veel lof over haar huidige situatie. ‘Jullie hebben blijdschap teruggebracht in ons gezin en ik kan jullie niet genoeg bedanken voor jullie vrijgevigheid!’

Het verhaal van Asmira kent een gelukkige afloop. Voor veel slachtoffers van fistels is de weg naar hulp en herstel lang. Het gratis toegankelijk maken van hersteloperaties en revalidatie, het zorgen voor een succesvolle re-integratie in de samenleving en het bieden van professionele moeder- en kindzorg in afgelegen regionale gebieden vormen de pijlers van Hamlin Fistula.

Wil je meer weten over de projecten die op dit moment lopen? Klik dan op deze link voor de pagina Projecten 2023.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.