Search:
 

Het verhaal van Etenesh

Het verhaal van Etenesh (leestijd: 3 minuten)

Etenesh is geboren en getogen in het kleine stadje Gorgora, gelegen aan de oever van Lake Tana waar de Blue Nile River begint. Etenesh was een ijverige leerling en haalde hoge cijfers. Haar grote droom was om een opleiding in de gezondheidszorg te volgen. Toen Hamlin recruiters haar in 2014 benaderden voor een studiebeurs verloskunde twijfelde ze geen moment om zich aan te melden. Deze studiebeurs wordt aangeboden aan excellente leerlingen in regionale afgelegen gebieden. De studentes ontvangen een gratis opleiding inclusief kost en inwoning aan het Hamlin College of Midwives. Enige voorwaarde is dat zij na hun studie terugkeren naar hun eigen dorp of regio en daar minimaal vier jaar als verloskundige in een kliniek werken.

Etenesh studeerde vier jaar aan het Hamlin College of Midwives en studeerde in 2018 af met een Bachelor of Science in verloskunde. Na haar studie werd Etenesh ingezet in het Robit gezondheidscentrum in haar geboorteplaats. Dit centrum bedient een gebied met meer dan 42 duizend mensen. Ze werkt daar samen met nog twee andere verloskundigen, waarvan er één ook door Hamlin is opgeleid. In de jaren dat ze hier werkt, doet ze gemiddeld twintig bevallingen per maand.

Hoofd afdeling Maternal and Child Health
Haar werk is niet zonder uitdagingen. Tijdens het regenseizoen betekent het dat ze blootsvoets door de modder moet lopen door het overstroomde gebied om moeders te helpen.

“Tijdens het regenseizoen raakt de weg zo beschadigd dat deze onbegaanbaar is voor de ambulance. We zijn dan gedwongen om complicaties bij bevallingen zelf op te lossen. Daar zijn we bij het Hamlin College ook op getraind om daar met kennis en zelfvertrouwen mee om te gaan” vertelt ze.

De hoge kwaliteit van haar werk, maakt Etenesh tot een gerespecteerde professionele verloskundige in de gemeenschap. Ze is sinds kort bevorderd tot hoofd van de MCH-afdeling (Maternal and Child Health) van de kliniek.

“Ik ben er van overtuigd dat als je de beste verloskundige wil worden, je bij Hamlin moet studeren. Tijdens mijn vierjarige studietijd leerde ik niet alleen het vak verloskunde, maar ontmoette ik ook de meest onbaatzuchtige vrouw die ik ooit heb ontmoet, dr. Catherine Hamlin. Ik leerde wat medemenselijkheid werkelijk betekent, maar ik leerde ook over kwaliteit van zorg, tijdmanagement en beroepsethiek.”

Naast haar werk als verloskundige is Etenesh ook betrokken bij het team patiëntidentificatie. Dit team gaat de dorpen in de omgeving langs om vrouwen met fistels of baarmoederverzakkingen op te sporen. Deze vrouwen worden vervolgens naar het Bahirdar Hamlin Fistula Hospital doorverwezen waar zij kunnen herstellen.

Kwaliteitszorg is van levensbelang
“Onze kliniek wordt door Hamlin ondersteund met essentiële medicijnen en apparatuur, waardoor we kwaliteitszorg kunnen leveren. Ook de door Hamlin geïnstalleerde en door Greenlamp geleverde solarlamp is enorm belangrijk. Vroeger gebruikten we ons telefoonlampje met onze mond, maar dat belemmerde ons enorm om tijdens de bevalling steun te bieden aan de moeder”, vertelt Etenesh.

De inzet van verloskundigen zoals Etenesh redt vele levens in de afgelegen regio’s in Ethiopië. Dankzij hen kunnen vrouwen daar veilig bevallen en babys’ gezond geboren worden.

Wil jij een verloskundige zoals Etenesh helpen door bij te dragen aan haar studie of door haar tijdens haar werk te ondersteunen met apparatuur en medicijnen? Dat kan op deze pagina.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.