Search:
 

Hersteloperatie

Ongeveer 95% van de fistelpatiëntes herstelt volledig. Zij kunnen hun leven weer oppakken. Voor de overige 5% wordt een passende oplossing gezocht.

Voordat de patiëntes naar huis terugkeren, krijgen ze les over verzorging en hygiëne, gebruik van anticonceptie en vrouwenrechten. Velen zijn zich namelijk niet bewust van de rechten die ze hebben. Ook leren ze over één van de hoofdoorzaken van een fistel: kindhuwelijken. In Ethiopië trouwt 41% van de meisjes (gedwongen) voor hun 18e, dit terwijl kindhuwelijken bij wet verboden zijn in Ethiopië.

Omdat het bekken van een jong meisje te smal is om te baren, is de kans op baby- en/of moedersterfte erg groot. Als het jonge meisje de bevalling al overleeft, heeft ze een erg grote kans op een fistel en enorme inwendige schade. Deze kennis nemen de vrouwen en meisjes bij terugkeer mee naar huis. Door daar hun kennis en ervaring te delen met andere vrouwen en meisjes, spelen ze een grote rol in het voorkomen van baby-en moedersterfte en het ontstaan van fistels.

De Hamlin ziekenhuizen
Er zijn ziekenhuizen in Bahir Dar en Mekelle in het noorden, in Harar in het oosten, Metu in het zuidwesten en Yirgalem in het zuiden van Ethiopië. Deze ziekenhuizen bieden naast de behandeling van obstretische fistels ook kwalitatief hoogstaande veilige andere medische zorg voor vrouwen, zoals het uitvoeren van keizersnedes en het operatief herstellen van baarmoederverzakkingen. In het ziekenhuis in Addis Abeba worden vooral de moeilijkere fisteloperaties uitgevoerd. In de meeste gevallen kunnen de patiënten terecht in de overige fistelziekenhuizen in hun eigen regio in Ethiopië.

Elk ziekenhuis voert de volgende werkzaamheden uit:

  • chirurgie, zorg en revalidatie
  • fysiotherapie en begeleiding van de patiënt
  • onderwijs aan patiënten over hygiëne, vrouwenrechten, anticonceptie, alfabetisering, rekenen en handenarbeid
  • werkgelegenheid en scholing van medewerkers
  • het bevorderen van kennis over het ontstaan van fistels
  • distribueren van veilige voorbehoedmiddelen en voedingssupplementen
  • het vervoer van patiënten in samenwerking met de regionale gezondheidsautoriteiten en lokale NGO’s naar de Hamlin regionale ziekenhuizen

Ieder fistelziekenhuis beschikt minimaal over een ziekenzaal voor de patiëntes, een operatiekamer, een verkoeverkamer, een kraamafdeling waar oudfistelpatiëntes naar terugkeren om met een keizersnee veilig te kunnen bevallen, een fysiotherapieruimte, een klaslokaal en een winkeltje waar de producten die de vrouwen maken, worden verkocht.

 

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.