Search:

Het verhaal van Adina

Adina werd geboren in een klein dorpje in Ethiopië. Ze had geen makkelijk leven. Ze was de oudste van drie en het enige meisje in het gezin. Haar vader overleed toen zij nog jong was. De taken van Adina in zo’n traditionele gemeenschap stonden al vast: die van huishouden en zorgen. Ze was een harde werkster, maar als jong meisje droomde ze vaak van een ander leven; ze wilde graag studeren.

In Adina’s dorp was geen elektriciteit, noch medische voorzieningen of transport-mogelijkheden. Alles werd te voet gedaan. De dichtstbijzijnde markt was twee uur lopen en dat gold ook voor school, waar ze iedere dag naar toe ging zonder haar huishoudelijke taken te verwaarlozen. Samen met anderen liep ze iedere dag twee uur heen naar school en twee uur terug van school.

Behalve die ene dag die haar leven volledig zou veranderen.

Die dag liep ze alleen.

Adina was 15 jaar op de dag dat ze verkracht werd.

Op de geïsoleerde weg van school naar huis kwam ze een man tegen. Haar geroep om hulp werd niet gehoord. Strompelend liep ze naar huis en vertelde haar moeder wat er gebeurd was. Ze bleef naar school gaan alsof er niets aan de hand was, maar na een paar maanden had ze voortdurend buikpijn. Adina was zwanger.

De tragische gevolgen
De bevalling duurde drie afmattende lange dagen toen werd besloten haar naar een gezondheidskliniek te brengen. Ze werd bewusteloos op een zelf gemaakte stretcher vervoerd. Tijdens die twee uur durende tocht werd haar baby dood geboren. Toen ze bijkwam, realiseerde ze zich dat ze niet alleen haar baby verloren had, maar ook dat ze inwendig vreselijke verwondingen had waardoor ze voortdurend urine lekte.

Toen ze na twee weken nog niet hersteld was werd Adina naar een overheidskliniek gebracht en van daar door verwezen naar het Bahir Dar Fistula Hospital. Daar bleek al snel dat de inwendige schade zo ernstig was, dat ze moest worden door verwezen naar het Hamlin Fistula Hospital in Addis Abeba.

Succesvolle operatie
Adina was erg bang om geopereerd te worden, maar zette door. De operatie was een succes, maar haar herstel duurde lang en ze had nog veel medische zorg nodig. In die periode verbleef Adina op Desta Mender, het rehabilitatie- en re-integratiecentrum van Hamlin Fistula Ethiopië.

De Hamlin staf herkende haar liefde voor studeren en via “leren op afstand” kon Adina haar middelbare school afmaken. Op dit moment werkt Adina als bibliothecaresse in het Hamlin College voor verloskundigen. Ze is gelukkig en woont zelfstandig. Naast haar werk studeert ze accountancy.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.