Search:
 

Over Catherine

 “We waren zo ontroerd en aangedaan door het vreselijke lot van onze eerste fistelpatiënte: een mooie jonge vrouw in haveloze, met urine doordrenkte, kleren. Ze zat helemaal alleen, ver weg van de andere wachtende patiënten. We wisten dat ze meer nodig had dan alle anderen.”
– Dr. Catherine Hamlin –

“Geen fistels meer. Nergens ter wereld. Voor altijd. Dat is mijn droom. Dat zal ik in mijn leven niet kunnen bewerkstelligen, maar jullie kunnen dat wel in dat van jullie.”
– Dr. Catherine Hamlin –

HISTORIE

1950 – De Hamlins trouwen
Dr Catherine Hamlin, geboren Nicholson, werd geboren in Sydney, Australië . Zij studeerde in 1946 af aan de Universiteit van Sydney. Ze trouwde in 1950 met de Nieuw-Zeelander Dr Reginald Hamlin die net als zij verbonden was aan het Crown Street Women’s Hospital in Sydney.

1959 – Aankomst in Ethiopië
In 1958 reageerden zij op een advertentie in de Lancet Medical Journal waarin een verloskundige en een gynaecoloog gezocht werden om een opleiding voor verloskundigen op te zetten in het Prinses Tsehay Hospital in Addis Abeba. Ze kwamen in 1959 in Addis Abeba aan op basis van een driejarig contract met de Ethiopische regering.

Een collega gynaecoloog vertelde hen op de avond van hun aankomst  over het tragische lot van de fistelpatiëntes: “Het breekt je hart”. De Hamlins hadden nog nooit een geval van een obstretische fistel gezien. Er was op dat moment geen behandeling voorhanden in Ethiopië.

De eerste jaren van pionieren
In eerste instantie werkten de Hamlins vanuit het Prinses Tsehay ziekenhuis aan het steeds verder verfijnen van de chirurgische techniek om obstretische fistels te sluiten. Binnen drie jaar hadden Reg en Catherine al 300 fistelpatiëntes geopereerd. Het nieuws dat er een behandeling bestond, ging snel en steeds meer patiëntes kwamen voor een hersteloperatie.

Het Addis Ababa Fistula Hospital

1974 Het eerste in fistelchirurgie gespecialiseerd ziekenhuis ter wereld opent de deuren
Reginald en Catherine beginnen een fondsenwervingscampagne voor een specialistisch fistel ziekenhuis. In 1974 wordt het Addis Ababa Fistula Hospital geopend.

1993 Dr. Reginald Hamlin overlijdt
Dr. Catherine Hamlin besluit in Ethiopië te blijven. Ze woont nog altijd in haar cottage op het terrein van het ziekenhuis in Addis Ababa. Ondanks haar zeer hoge leeftijd is ze nog altijd zeer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken en de zorg voor de patiënten.

Astegn op het terrein van Desta Mender

2002 Opening van Desta Mender: revalidatie en reïntegratie van patiëntes
In 2002 wordt Desta Mender (Dorp van Vreugde in het Amhaars) geopend. Het terrein van Desta Mender werd de Hamlins door de Ethiopische overheid geschonken. Het ligt buiten de stad Addis Ababa, zo’n 10 kilometer van het ziekenhuis vandaan. Op het terrein staan 10 huisjes waar patiëntes die langdurige zorg nodig hebben, kunnen verblijven.

2003 Regionale Hamlin fistula ziekenhuizen worden geopend
Voor veel patiëntes was de afstand tot het ziekenhuis in Addis Ababa veel te groot. Vanaf 2003 wordt een start gemaakt met een ambitieus plan om vijf regionale fistelziekenhuizen te bouwen. Er zijn nu ziekenhuizen in Bahir Dar en Mekelle in het noorden, in Harar in het oosten, Metu in het zuidwesten en Yirgalem in het zuiden van Ethiopië. Deze ziekenhuizen bieden naast de behandeling van obstretische fistels ook kwalitatief hoogstaande veilige zorg voor (aanstaande) moeders.

Het toegangsbord voor de school

2007 Het Hamlin College voor Verloskundigen
Dr. Catherine is er van overtuigd dat fistels en moedersterfte voorkomen kunnen worden door goed opgeleide verloskundigen. In november 2007 is het Hamlin College of Midwives op het terrein van Desta Mender van start gegaan.

Deze school voor verloskundigen rekruteert en selecteert studentes in alle regio’s van Ethiopië. Jaarlijks kunnen maximaal 25 studentes worden toegelaten. De studentes worden intensief opgeleid tot een Bachelor of Science niveau. Na hun afstuderen keren zij weer terug naar hun eigen regio.

Dit is de basis van het Hamlin Fistula Ethiopia programma: het voor vrouwen in Ethiopië mogelijk te maken om onder begeleiding van een goed opgeleide verloskundige veilig te kunnen bevallen.

18 maart 2020 Dr. Catherine overlijdt
Dr. Catherine Hamlin overlijdt woensdag 18 maart 2020 vreedzaam thuis, op het terrein van het Addis Ababa Fistula Hospital in Ethiopië. Ze was 96 jaar oud.

Dr. Catherine’s liefde en volledige toewijding aan ’s werelds meest kwetsbare vrouwen is een voorbeeld voor ons allen. Haar bijzondere levenswerk heeft het verschil gemaakt in het leven en de gezondheid van duizenden en duizenden vrouwen in Ethiopië. Ze zal enorm worden gemist door haar dierbaren, haar patiëntes, de medewerkers en haar supporters overal ter wereld wiens hart ze heeft geraakt.

Hamlin Fistula Ethiopië bestaat op dit moment uit zes (Hamlin) fistelziekenhuizen, een revalidatiecentrum en een school voor verloskundigen. Verder werken er 145 Hamlin verloskundigen in 66 klinieken in de diverse regio’s van Ethiopië.

Dat heeft Catherine in de laatste jaren van haar leven gesterkt in de overtuiging dat haar nalatenschap zal voortleven. “Als ik sterf, zal deze plek nog jaren en jaren blijven bestaan, tot er geen fistels meer bestaan, tot dat iedere vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen”.

Stichting Hamlin Fistula Nederland zal zich met hart en ziel blijven inzetten om Catherine’s droom uit te laten komen.

Hamlin Fistula Ethiopia vandaag
Voor Hamlin Fistula Ethiopia werken  op dit moment zo’n 550 medewerkers in de zes ziekenhuizen, het revalidatiecentrum Desta Mender,  de school voor verloskundigen en de 66 regionale verloskundige klinieken.

Sinds 2007 zijn er al 145 verloskundigen afgestudeerd. Zij zijn werkzaam in 66 klinieken in de landelijke gebieden van Ethiopië. De Hamlin verloskundigen in deze regionale centra voorkomen honderden gevallen van moeder –en kindsterfte en andere vreselijke gevolgen van een obstructie tijdens de bevalling. Zo’n 92 studentes zijn op dit moment (2019) in opleiding.

Meer dan 60.000 vrouwen hebben een levensveranderende hersteloperatie ondergaan in een Hamlin fistelziekenhuis. Want uiteindelijk gaat het om het herstel van het leven van een patiënte, van haar waardigheid: de mogelijkheid om weer onderdeel van de samenleving te zijn, om weer echtgenote en moeder te kunnen zijn.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.