Search:
 

Wat is een obstetrische fistel?

Stichting Hamlin Fistula Nederland / Wat doen we / Wat is een obstetrische fistel?

Als er sprake is van een obstructie (een belemmering) tijdens de bevalling dan kan een vrouw niet op een natuurlijke manier bevallen. In dat geval moet een keizersnede worden toegepast. Maar als de vrouw geen of veel te laat toegang heeft tot medische en verloskundige zorg dan kan de bevalling dagenlang duren.

De baby overleeft een dergelijke bevalling meestal niet. Als de moeder dit wel overleeft, loopt zij grote inwendige schade op. Er zijn één of meerdere obstetrische fistels ontstaan: dat zijn open verbindingen tussen blaas en geboortekanaal of tussen endeldarm en geboortekanaal. De vrouw is na de bevalling volledig incontinent. Zij lekt 24 uur per dag.

Veel vrouwen en meisjes raken door deze aandoening in een volledig isolement. Ze worden verlaten door hun man en verstoten uit de gemeenschap omdat ze stinken

Een fistel is operatief te herstellen. Deze operaties vinden plaats in één van de zes Hamlin Fistula ziekenhuizen in Ethiopië. Het eerste ziekenhuis in Addis Abbeba werd door Reginald en Catherine Hamlin opgericht in 1974. Inmiddels zijn daar nog 5 regionale fistelziekenhuizen bij gekomen. Ongeveer 95% van de fistelpatiëntes herstelt volledig.

De beste methode om obstetrische fistels te voorkomen, is toegang tot goede verloskundigenzorg. Sinds 2007 worden verloskundigen opgeleid aan het Hamlin College of Midwives.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.