Search:
 

Het Hamlin zorgmodel

Stichting Hamlin Fistula Nederland / Wat doen we / Het Hamlin zorgmodel

Een obstetrische fistel vereist speciale zorg.  Niet alleen de fysieke, maar vooral ook de psychologische gevolgen zijn vreselijk.

De fistelpatiëntes lekken 24 uur per dag urine en soms ook ontlasting door hun vagina als gevolg van de opening tussen het geboortekanaal en de blaas of het rectum. Door deze aandoening komen ze in een sociaal isolement terecht. En of dat niet al verschrikkelijk genoeg is, de meeste patiëntes hebben ook nog eens hun baby verloren tijdens de dagenlange bevalling.

De Australische chirurg dr. Catherine Hamlin heeft een complete behandelmethode ontwikkeld voor vrouwen met obstetrische fistels, waarbij preventie, behandeling, revalidatie en re-integratie de pijlers vormen.Het Hamlin-zorgmodel is gebaseerd op het bieden van zorg met compassie, gericht op zowel lichamelijk als geestelijk herstel. De meeste fistelpatiëntes hebben niet alleen fysieke littekens, maar lijden ook aan een emotioneel trauma. Het weer opbouwen van zelfvertrouwen en het benutten van innerlijke kracht is de sleutel tot revalidatie. Elke patiënte krijgt begeleiding op maat.

Na 60 jaar blijft dit het uitgangspunt van de Hamlin Fistula Ethiopië. Veel van de medewerkers hebben jarenlang, soms zelfs tientallen jaren met Catherine samengewerkt en zijn enorm geïnspireerd door haar passie en professionaliteit. Velen zijn zelf ook voormalige fistelpatiënten.

 

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.