Search:
 

Buritu Lemessa

Het verhaal van Buritu

Buritu Lemessa, 20 jaar oud, woont in een afgelegen dorpje in Zuid-Ethiopië, in de buurt van de stad Sidama. Buritu is op haar zestiende uitgehuwelijkt en bereikt hiermee het ultieme levensdoel voor een meisje in het land. Er zijn geen medische voorzieningen of een school aanwezig in het dorpje. Bevallingen vinden thuis plaats, waarbij de aanstaande moeder wordt bijgestaan door de oudere vrouwen van het dorp. Bij Buritu gaat dit niet goed. Ze gaat een zware tijd tegemoet, maar krijgt hulp. 

Bevalling met rampzalige gevolgen
Na een rampzalige, zeer lang durende bevalling van een doodgeboren baby, heeft Buritu met afschuwelijke gevolgen te maken. Tijdens de bevalling wordt Buritu naar het dichtstbijzijnde overheidsziekenhuis gebracht, waar de artsen haar achteraf vertellen dat een obstetrische fistel is ontstaan. Buritu is hierdoor incontinent geworden.

Sociaal isolement
“Ik geloofde niet dat ik nog zou kunnen genezen”, herinnert Buritu zich. Haar schaamte is zo groot, dat ze een half jaar lang wenst net als haar baby te sterven. Ze verstopt zich in de kleine hut van haar moeder. “Ik heb geluk gehad met mijn zorgzame echtgenoot. Hij zorgde in het geheim voor me, want we wilden niet dat de mensen in het dorp wisten wat er met me aan de hand was. Hij waste mijn kleren en zorgde voor het eten.” Veel vrouwen die hetzelfde overkomt worden in de steek gelaten door hun partner en verstoten uit de samenleving.

Volledig herstel dankzij Hamlin Fistula
Van het ziekenhuis heeft Buritu een verwijsbrief gekregen voor het Hamlin fistelziekenhuis in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Ze wordt daar liefdevol ontvangen door het medische team en al snel geopereeerd. Twee weken na de operatie is Buritu helemaal genezen. “Ik had nooit gedacht dat ik zou genezen. Dit ziekenhuis is zo uniek! Ik heb hier mijn leven teruggekregen. Dat is onbetaalbaar en dat terwijl de zorg voor ons, arme mensen, volledig gratis is. Ik kan u niet genoeg bedanken.”

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.