Search:
 

Buritu Lemessa

Buritu groeide op in een klein afgelegen dorpje in de buurt van Sidama in het zuiden van Ethiopië. Haar familie doet aan traditionele landbouw op een klein stukje land dat niet genoeg oplevert om de jaarlijkse kosten van levensonderhoud van het gezin te dekken. Er zijn geen medische voorzieningen of een school aanwezig in het dorpje. Daarvoor moeten de dorpelingen uren lopen naar het dichtstbijzijnde stadje. Bevallingen vinden thuis plaats, waarbij de aanstaande moeder wordt bijgestaan door de oudere vrouwen van het dorp.

Buritu is volledig analfabeet. Ze wordt op 16-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit eerder had ontmoet. Omdat het huwelijk het ultieme doel is in het leven van jonge meisjes, is Buritu gelukkig met haar leven. Ze helpt haar echtgenoot bij het werk op de boerderij en deed het huishouden.

Haar eerste zwangerschap en bevalling verlopen voorspoedig, maar helaas gold dat niet voor haar tweede bevalling ongeveer een jaar geleden. Omdat de bevalling veel te lang duurt, wordt Buritu naar het dichtstbijzijnde overheidsziekenhuis gebracht, waar ze bevalt van een doodgeboren baby.

In eerste instantie is ze blij dat ze het heeft overleefd, maar al snel merkt ze dat ze voortdurend urine lekt. Ze hoopt dat het de nasleep van de bevalling is en dat het wel zal overgaan, maar dat is helaas niet zo. De artsen vertellen haar dat er als gevolg van de bevalling een obstretische fistel is ontstaan. Ze schaamt zich zo dat ze wenst dat ze net als de baby zou sterven. “Ik geloofde niet dat ik nog zou kunnen genezen” herinnert ze zich.

Buritu gaat na haar traumatische bevalling terug naar huis en verstopt zich in de kleine hut van haar moeder. “Ik heb geluk gehad met mijn zorgzame echtgenoot. Hij zorgde in het geheim voor me, want we wilden niet dat de mensen in het dorp wisten wat er met me aan de hand was. Hij waste mijn kleren en zorgde voor het eten” vertelt Buritu. Van het ziekenhuis heeft ze een verwijsbrief gekregen voor het Hamlin fistelziekenhuis in Addis Abeba, waar ze samen met haar echtgenoot naar toe reist toen ze voldoende hersteld was.

In de eerste week van juni arriveert Burita in Addis. Ze wordt daar liefdevol ontvangen door het medische team van het ziekenhuis. In eerste instantie wil haar echtgenoot bij haar blijven, maar toen hij zag met hoeveel liefde en zorg alle patiëntes werden behandeld door het medisch personeel, durft hij het aan Buritu achter te laten.

Een week na aankomst vindt de hersteloperatie plaats en na twee weken blijkt Buritu helemaal droog. “Ik had nooit gedacht dat ik zo snel zou genezen. Dit ziekenhuis is zo uniek. Ik heb hier mijn leven teruggekregen. Dat is onbetaalbaar en dat terwijl de zorg voor ons arme mensen volledig gratis is. Ik kan u niet genoeg bedanken.”

Buritu Lemessa
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Zuid-Ethiopie, in de buurt van Sidama
Aangekomen bij het Addis Abeba Fistula Hospital: juni 2020

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.