Search:
 

Medanit Bekele

Het verhaal van Medanit (leestijd 2 minuten)

Medanit werd geboren in een arme agrarische familie in één van de afgelegen dorpjes in de Oromia regio, in de buurt van Gujji. Medanit was de oudste van acht kinderen. Geen van hen ging naar school.

Als jong meisje zorgde ze voor het vee en leerde ze van haar moeder hoe ze een goede echtgenote moest zijn. Rond haar 18e werd ze uitgehuwelijkt aan een weliswaar oudere, maar zeer zorgzame, man. Medanit voelde zich gelukkig en geborgen bij hem.

De bevalling
Al snel na het huwelijk raakte ze in verwachting en de familie was heel erg blij met dit heugelijke nieuws. Zoals te doen gebruikelijk in Ethiopië werden alle voorbereidingen getroffen om thuis te bevallen onder begeleiding van haar moeder en een aantal oudere vrouwen uit de gemeenschap. Maar de bevalling verliep allesbehalve voorspoedig en duurde uiteindelijk vijf lange pijnlijke dagen.

“De pijn was ondragelijk. Alle bekende traditionele medicijnen hielpen niet tegen de pijn en na vijf dagen raakte ik in een coma” vertelt Medanit. Ze werd door haar familie naar het ziekenhuis gebracht en toen ze uit haar coma ontwaakte, vertelden de verpleegkundigen haar dat ze haar baby had verloren en dat ze vanwege de zware bevalling incontinent was geworden.

Medanit ging terug naar haar ouderlijk huis. “Ik schaamde me en voelde me wanhopig. Het was de moeilijkste tijd van mijn leven. Ik was volledig afhankelijk van de hulp van mijn familie. Drie jaar lang leefde ik in afzondering en ik en voelde me heel erg eenzaam. Ik zag geen toekomst meer en had de hoop op herstel opgegeven.”

Herstel en behandeling
Drie jaar na haar noodlottige bevalling hoorde haar vader van een oud-patiënte op de markt over het Yirgalem Hamlin fistula center. Hij bedacht zich geen moment, verkocht één van de dieren om de reis daar naartoe voor hem en Medanit te betalen. Binnen een maand na aankomst was Medanit volledig droog en hersteld. “Mijn herstel voelt als een wonder, dankzij jullie ben ik mijn familie niet meer tot last en kan ik weer echtgenote van mijn man zijn. Maar bovenal hebben jullie me weer een vrouw gemaakt”.

Een nieuw leven en een nieuw begin
In december 2020 kwam Medanit terug naar het Yirgalem Hamlin Fistula center, op dat moment acht maanden zwanger. In januari 2021 is ze met een keizersnee bevallen van haar eerste kindje, een prachtig gezond meisje. “Er zijn geen woorden voor hoe dankbaar ik ben wat jullie doen voor vrouwen en voor mij. Ik hoop van harte dat jullie dit kunnen blijven doen voor vrouwen en meisjes in eenzelfde situatie zoals ik. ”

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.