Search:
 

Mamitu Gashe

“Als je geen been hebt, kun je met een kruk lopen. Als je blind bent, kan iemand je helpen. Maar dat kan niet als je een obstetrische fistel hebt. Je vader, je moeder, je broer, je zus, niemand kan je helpen. Ik schaamde me, want als ik opstond, zou ik lekken en mijn kleren doorweken en dat gaat ruiken…. ik wilde maar één ding: alleen zijn.” – Mamitu Gashe –

In 1962, drie jaar nadat het artsenechtpaar Catherine en Reg Hamlin in Ethiopië was aangekomen, zocht een ongeletterd meisje van boerenafkomst hun hulp. Mamitu Gashe was op sterven na dood. Ze was inwendig gruwelijk gewond geraakt tijdens haar bevalling. Ze kwam uit een afgelegen bergdorp waar ze op haar veertiende was uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit had ontmoet.

Ze bleek zo beschadigd dat ze ondanks verschillende operaties nooit volledig herstelde. Uit dankbaarheid voor de zorg die haar werd geboden, besloot ze haar leven te wijden aan de missie van Catherine en Reg Hamlin: het helpen van andere vrouwen met een obstetrische fistel. Catherine en Reg zagen iets speciaals in Mamitu en namen haar onder hun hoede.

Chirurgisch natuurtalent
In het begin hielp Mamitu met het opmaken van de bedden in de ziekenzalen, het schoon maken van de vloeren en het troosten van de andere patiënten. Na verloop van tijd vroegen Reg en Catherine haar om te assisteren tijdens operaties. Na jaren kijken, vroeg Reg haar te helpen met het hechten van een wond. Al doende leerde ze snel en ze bleek een chirurgisch natuurtalent.

Onder de bekwame begeleiding en training van Reg en Catherine werd Mamitu éen van de meest geprezen fistelchirurgen ter wereld, ondanks dat ze nooit een dag scholing had gehad. In 1989 won ze de gouden medaille voor chirurgie van het Royal College of Surgeons in Londen.

Vanaf die tijd begon Mamitu te reizen om het Hamlin “model of care”  te verspreiden bij de behandeling van obstetrische fistels. In de daaropvolgende jaren bezocht ze Kenia, Tanzania, Oeganda, India en het Mercy Ship ‘Anastasis’ om chirurgen te trainen in fisteloperaties.

Vandaag
Mamitu woont nog steeds op het terrein van het Hamlin Addis Ababa Fistula Hospital en is bij patiëntes, staf en directie zeer geliefd. Ze blijft toegewijd aan het herstellen van de levens van vrouwen met obstretische fistels en het voor eens en altijd uitroeien van deze vreselijke aandoening.

‘Ik zie Catherine als de zon die Mamitu verlichtte toen ze zo alleen en kwetsbaar was. Nu straalt Mamitu zelf, ze is een werkelijk buitengewone vrouw die duizenden anderen uit de duisternis heeft gered. ”
– Tesfaye Mamo, CEO, Hamlin Fistula Ethiopië –

NIEUW! Het boel Healing Lives van Sue Williams

Het boek Healing Lives van Sue Williams vertelt het verhaal van Mamitu Gashe, de beschermelinge van Dr. Catherine Hamlin, en de inspirerende vriendschap tussen de twee vrouwen. Dit is een verhaal over de kracht van passie, van geven en van een onwaarschijnlijke vriendschap die je hart zal veroveren.

“Een verhaal van vriendschap als geen ander … adembenemend in zijn tederheid en inspiratie.” – De Hon. Dame Quentin Bryce, AD CVO.

Wil je een exemplaar van dit boek voor € 29,95 bestellen? Dat kan  in onze webshop.

Let op: het is een Engelstalig boek.

De opbrengst van de verkoop van het boek Healing Lives is volledig voor Hamlin Fistula Ethiopië.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.