Wat is een baarmoederverzakking?

Een baarmoederverzakking wordt veroorzaakt door de banden en de spieren van de bekkenbodem. Als deze niet sterk genoeg (meer) zijn, zakt de baarmoeder naar beneden. Ook de positie van de blaas, de schede en de endeldarm veranderen. In het laatste stadium van een verzakking bevindt de baarmoeder zich buiten het lichaam van de vrouw. Dat is bij veel van de jonge vrouwen waarmee de Hamlin chirurgen worden geconfronteerd het geval.

De oorzaken van een baarmoederverzakking
Door slechte voeding, jong moederschap en zwaar lichamelijk tillend werk (waaronder het langdurig dragen van hun kinderen op hun rug) worden zeer jonge vrouwen van 20+ en 30+ geconfronteerd met ernstige vormen van baarmoederverzakking.

Een zware bevalling of als een vrouw na de bevalling te snel weer zwaar lichamelijk werk verricht, kan een baarmoederverzakking veroorzaken.

De gevolgen
Ook deze vrouwen zijn, vergelijkbaar met fistelpatiëntes, incontinent en niet meer in staat te werken, sexueel actief te zijn, laat staan zwanger te worden. Ook zij raken aan de rand van de samenleving. Dit terwijl hersteloperaties relatief eenvoudig zijn.

De verzakte organen (blaas, baarmoeder en/of darm) kunnen weer op de juiste plaats teruggebracht worden via een operatie. Na de operatie kunnen de vrouwen weer een normaal leven leiden en terugkeren naar hun gezin.
Hamlin patient Asmira

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.

Doneer nu