Revalidatie en re-integratie

Dester Mender

Vrouwen die langdurige zorg nodig hebben worden opgevangen op het terrein van Desta Mender. Desta Mender betekent overigens “Dorp van vreugde” in het Amhaars.  Dit terrein biedt ook ruimte aan de opvang van patiëntes van het Addis Ababa Fistula Hospital in de pre-operatieve fase. Een klein aantal vrouwen met chronische verwondingen woont permanent in Desta Mender.
Astegn on Desta Mender
Ongeveer 70% van de vrouwen is drie weken na de hersteloperatie, volledig hersteld, voor 25% is meer tijd en inspanning nodig. Zo’n traject met o.a. fysiotherapie kan 3 maanden tot een jaar of twee/drie duren. De overige 3 – 5% van de geopereerde vrouwen herstelt niet. Bijvoorbeeld vanwege een zenuwbeschadiging opgelopen tijdens de bevalling. Aan hen wordt na afweging van alle voors en tegens de keuze gelaten: ze kunnen dan wel met hun conditie verder leven, kiezen voor het plaatsen van een stoma of van een soort van inwendig opvangzakje.

De meeste vrouwen, ook die met chronische verwondingen, willen graag naar huis of in ieder geval terugkeren in de samenleving. Uitgangspunt voor terugkeer is economische zelfstandigheid.

Reïntegratie

Samen met de vrouwen wordt een business plan gemaakt. Er wordt gekeken naar achtergrond, interesse en al bestaande kennis. Zo wil de één graag een koffieschenkerij beginnen of een winkeltje met frisdranken en de ander geiten hoeden.

Op het terrein van Desta Mender zijn mogelijkheden gecreëerd om de vrouwen in de praktijk te kunnen trainen. Zo is er een boerderij, een groentetuin, een fruitboomgaard en het Juniper Café. De vrouwen leren basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, maar krijgen ook les over psychosociale problemen, acceptatie van hun probleem, vrouwenrechten, family planning, economische zelfstandigheid, zelfvertrouwen, kansen zien en kansen pakken.
Hamlin patient reintegration
Ongeveer 100 patiëntes zijn op Desta Mender inmiddels opgeleid tot verpleegkundige hulp. Zij helpen bij de verzorging en de verpleging van fistelpatiëntes. Niemand beter dan zij weten wat een fistelpatiënte nodig heeft. Ze tonen de huidige patiëntes dat er een nieuw leven bestaat, ook als je niet volledig herstelt.

Onderzocht wordt of terugkeer naar de eigen omgeving mogelijk is. Soms kan dat niet. Zo kan het zijn dat de plek niet voldoet aan de belangrijkste criteria van schoon water, toegang tot medische zorg of voldoende ondersteuning. In dat geval wordt er gezocht naar een geschikte andere plek, natuurlijk altijd in overleg met de vrouw die terugkeert in de samenleving.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.

Doneer nu