Ongeveer 70% van de vrouwen is drie weken na de
hersteloperatie, volledig hersteld, voor 25% is meer tijd en inspanning nodig. Zo’n traject met o.a. fysiotherapie kan 3 maanden tot een jaar of twee/drie duren. De overige 3 – 5% van de geopereerde vrouwen herstelt niet. Bijvoorbeeld vanwege een zenuwbeschadiging opgelopen tijdens de bevalling. Aan hen wordt na afweging van alle voors en tegens de keuze gelaten: ze kunnen dan wel met hun conditie verder leven, kiezen voor het plaatsen van een stoma of van een soort van inwendig opvangzakje.
De meeste vrouwen, ook die met chronische verwondingen, willen graag naar huis of in ieder geval terugkeren in de samenleving. Uitgangspunt voor terugkeer is economische zelfstandigheid.
Ongeveer 100 patiëntes zijn op Desta Mender inmiddels opgeleid tot verpleegkundige hulp. Zij helpen bij de verzorging en de verpleging van fistelpatiëntes. Niemand beter dan zij weten wat een fistelpatiënte nodig heeft. Ze tonen de huidige patiëntes dat er een nieuw leven bestaat, ook als je niet volledig herstelt.
Onderzocht wordt of terugkeer naar de eigen omgeving mogelijk is. Soms kan dat niet. Zo kan het zijn dat de plek niet voldoet aan de belangrijkste criteria van schoon water, toegang tot medische zorg of voldoende ondersteuning. In dat geval wordt er gezocht naar een geschikte andere plek, natuurlijk altijd in overleg met de vrouw die terugkeert in de samenleving.