Wat is een obstetrische fistel?

Wat is een obstetrische fistel?
Een fistel is een open verbinding binnenin het lichaam, op een plek waar geen opening hoort te zijn. Obstetrisch betekent verloskundig. Een obstetrische fistel is een opening tussen het geboortekanaal en de blaas of tussen de endeldarm en het geboortekanaal.

Wat zijn de gevolgen van een obstetrische fistel?
Door een obstetrische fistel is een vrouw incontinent. Ze lekt 24 uur per dag urine en/of ontlasting. In Ethiopië raken veel vrouwen door deze aandoening in een isolement. Ze worden verlaten door hun man en verstoten uit de gemeenschap, omdat ze niet fris ruiken.

Hoe ontstaat een obstetrische fistel?
Als er sprake is van een obstructie (een belemmering) tijdens de bevalling, is het gevolg dat een vrouw niet op een natuurlijke manier kan bevallen. Een keizersnede is dan nodig. Helaas is in Ethiopië medische en verloskundige zorg in veel gevallen niet voor handen. Een bevalling kan dan dagenlang duren. De baby overleeft een dergelijke bevalling meestal niet. En de vrouw loopt ernstige inwendige schade, vaak één of meerdere obstetrische fistels, op.
Hamlin - What is an Obstetric Fistula
De oplossing
Een fistel is operatief te herstellen. Deze relatief eenvoudige operaties vinden plaats in één van de zes Hamlin Fistula ziekenhuizen in Ethiopië. Het eerste ziekenhuis in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, werd door Reginald en Catherine Hamlin opgericht in 1974. Inmiddels zijn daar nog 5 regionale fistelziekenhuizen bij gekomen. Ongeveer 95% van de fistelpatiëntes herstelt volledig. Zij krijgen op deze manier een nieuwe kans op een leven in gezondheid, binnen hun sociale kring.
Hamlin patient Medanit Bekele
Obstetrische fistels voorkomen
De beste methode om obstetrische fistels te voorkomen, is toegang tot goede verloskundigenzorg. Sinds 2007 worden verloskundigen opgeleid aan het Hamlin College of Midwives. De opgeleide verloskundigen gaan werken in de dorpen waar zij vandaan komen. Hier begeleiden zij vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling om zo babysterfte en fistels te voorkomen.

Verloskundigen werken in hun eigen dorp
Waarom het zo belangrijk is dat deze verloskundigen na hun opleiding naar hun eigen dorp terugkeren? Dat heeft te maken met de vele talen en culturen in Ethiopië: Per dorp kunnen hierin grote verschillen bestaan, waardoor werken in een voor de verloskundige onbekende omgeving bijzonder ingewikkeld en inefficiënt kan zijn.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.

Doneer nu