Preventie

Verloskundigen zijn van levensbelang

Het belang van de inzet van verloskundigen kan niet genoeg worden benadrukt: elke dag sterven 810 vrouwen over de hele wereld als gevolg van complicaties door zwangerschap en bevalling. Oftewel elke twee minuten sterft wereldwijd een vrouw ergens in het kraambed.

Als verloskundigen aanwezig waren geweest tijdens de geboorte, kon volgens de International Confederation of Midwives tot 90 procent van deze sterfgevallen worden voorkomen. Een verloskundige kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

In ieder dorp een verloskundige, dat was Catherine Hamlin’s grootste wens. Vanuit die motivatie opende ze in 2007 Het Hamlin College of Midwives op.

De wervingsprocedure
In de maand juni begint de wervingsprocedure voor nieuwe studentes. Alle middelbare scholen in Ethiopië krijgen een brief van het college zodat iedere studente die denkt in aanmerking te komen, kan solliciteren. De criteria zijn: uitstekend Engels in woord en geschrift en hoge cijfers voor het vak Science. Na een uitgebreid interview en een staatstoelatingsexamen worden maximaal 25 studentes toegelaten. De opleiding en verblijfkosten zijn gratis. De studentes wonen in studentenwoningen op het terrein van Desta Mender.
De opleiding
De studentes worden intensief opgeleid tot een Bachelor of Science niveau. Het curriculum voldoet aan de strenge normen van de International Confederation of Midwives, inclusief de voorwaarde dat studenten minimaal 40 bevallingen uitgevoerd moeten hebben voordat ze afstuderen. Een groot aantal van hen heeft tijdens hun opleiding al 100 bevallingen gedaan voordat ze teruggaan om te werken in de regio waar ze vandaan komen, waar ze de mensen kennen en de taal spreken.
Hamlin midwives with patient
Door het gebrek aan voorzieningen en faciliteiten in de afgelegen landelijke gebieden, is het lastig mensen te vinden die daar willen werken. Door de studentes te werven uit deze gebieden wordt dit probleem ondervangen. De afgestudeerde verloskundigen voelen zich betrokken bij hun eigen gemeenschap en andersom. Dit vergroot de kans dat zij daar als verloskundigen blijven wonen en werken.

De plaatsing
Het uiteindelijk plaatsen van de verloskundigen in de klinieken in het landelijk gebied is belangrijk uitgangspunt voor de Hamlin-opleiding: door goed getrainde verloskundigen naar afgelegen plekken te ‘sturen’ worden zij ‘peer educators’ voor hun collega’s en brengen ze een hogere kwaliteit van zorg naar plekken waar mensen dit vaak niet kunnen krijgen.

De Hamlin verloskundigen worden altijd met zijn tweeën geplaatst in een gezondheidskliniek. Zij blijven daar minstens vier jaren werkzaam, een voorwaarde die aan de gratis Hamlin-opleiding tot verloskundige verbonden is.

De Hamlin verloskundigen begeleiden vrouwen voorafgaand, tijdens en na de bevalling. Zij zijn met hun gedegen kennis en ruime praktijkervaring in staat om vroegtijdig te diagnosticeren of een vrouw gevaar loopt op obstructie tijdens de bevalling waardoor zij ze op tijd kunnen verwijzen naar het ziekenhuis voor een keizersnee. Ook kunnen ze tijdig vaststellen of er sprake is van een postpartum bloeding, één van de grootste oorzaken van moedersterfte, spoedeisende hulp verlenen en doorverwijzen naar het ziekenhuis.

De impact
Rondom de regionale Hamlin ziekenhuizen liggen de gezondheidsklinieken waar de Hamlin verloskundigen aan verbonden zijn. De impact van een Hamlin-verloskundige is enorm. Na de komst van een verloskundige in een regionale kliniek, daalt het aantal nieuwe gevallen van fistels tot bijna nul.

In de afgelopen drie jaar hebben de verloskundigen van Hamlin al meer dan 60.000 bevallingen begeleid en veel moeders gered van een obstetrische fistel. Verloskundigen van Hamlin hebben ook honderden sterfgevallen van moeders en pasgeborenen voorkomen.

Help mee zodat een vrouw in Ethiopië veilig kan bevallen en obstetrische fistels voorkomen kunnen worden.

Doneer nu